Je website ziet er tof uit. Je SEO is op orde. Misschien investeer je zelfs in betaalde advertenties op Google? De bezoekersaantallen nemen toe. Maar de conversie stelt teleur. Die groeit maar niet. Bekijk dan je teksten eens goed. De zus van je neef kan misschien lekker schrijven. Goedkoop ook. Maar past de inhoud bij je visie en strategie? Vult jouw verhaal de aankoopredenen van je doelgroep in?
Marketing en communicatie zijn voor veel ondernemers noodzakelijke kwaden. Je stopt je geld gevoelsmatig in een 'black box' en hoopt er maar het beste van. Want garantie op meer omzet krijg je niet. De uiteindelijke verkoop moet je immers zelf doen? SEO, SEA en alles wat daarbij hoort zorgen slechts voor meer aanloop naar je digitale etalage.
Maar de inhoud bepaalt of een prospect klant wordt. En die schakel in de ketting is maar al te vaak zwak. Door matige teksten. Teksten zijn geen sluitpost. Ze zijn een kritische succesfactor.
Een onderscheidende en authentieke tekst maken is lastig. Veel webdesigners en bouwers hebben er geen mensen voor in huis. Vormgeven en schrijven zijn verschillende vaardigheden. Zelfs grotere web bureau's huren specialisten als ik in. Of ze vragen jou zelf content aan te leveren en kijken dan vooral of er geen schrijffouten in staan.
Dat kost tijd. En je schrijft vanuit je eigen referentiekader. Naar eer en geweten. Het gevolg? Lastig leesbare verhalen, omdat de inhoud alleen voor jou gesneden koek is. Argumenten die concurrenten ook hanteren, waardoor jouw website er niet uitspringt. Teksten die de belevingswereld van je doelgroep missen, die jouw identiteit niet laten aansluiten bij hen.
Veel ondernemers hebben die fase meegemaakt. Weinig vlees op de botten en dan een website op maat laten maken? Nee. Dan maar een goedkope site op basis van een standaard-template en zelf wat tekst bij elkaar scharrelen. Dan is er tenminste wat en ben je in elk geval vindbaar. Geen speld tussen te krijgen.
Maar je groeit. Je maakt een professionalisering door. Vertaal je die ook in je website? Vaak niet. Terwijl een onderscheidende website een echte groeiversneller is. Tenminste, als álle schakels sterk zijn. Een website, gebaseerd op de reden van het bestaan van je bedrijf. Met als vertrekpunt de klant, je missie, je visie en dus je strategie.
Als je geen plan hebt, weet je niet waar je heengaat. Je werkt naar de waan van de dag. Daar kom je een eind mee, maar hoeveel verder was je al gekomen met focus en de regie in eigen hand? Ik ben marketeer. En salesman. Ik heb bijna 20 jaar met middelgrote en grotere organisaties mogen werken. Succesvolle bedrijven. Succesvol, omdat er een duidelijke marktstrategie was.
Hier was nagedacht over de positie die zij in de markt wilden innemen. Dat schreven ze op. Het resultaat ging niet in de la, maar deelden ze met alle medewerkers. Die kregen verantwoordelijkheid en bevoegdheid om klanten te behandelen alsof zij zelf klant waren. Alle communicatie, alle sales activiteiten en alle nazorg pasten bij het marktplan. Ook de website!
Ik begin bij jouw basis. Met een korte strategiesessie. Waarom ben jij er? Wat wil je bij je doelgroep bereiken? Wat maakt je bijzonder of onderscheidend? Dat schrijven we op. Niks dik rapport. Simpel. Sales en andere processen blijven voor wat ze zijn. We focussen op content.
Een bezoeker moet binnen een paar seconden lezen wie je bent en wat je biedt. Dat je zijn behoefte kan invullen en waarom jij dat beter doet dan een ander. Dan blijft ie. Content ná de homepage, mag dieper gaan. De bezoeker is geïnteresseerd en verwacht meer informatie. Liefst actuele en relevante content. Hij moet makkelijk contact op kunnen nemen. We baseren alles op de belevingswereld van je doelgroep, passend bij jouw visie en missie.
Een succesvolle website spreekt de taal van je doelgroep!
Online communicatie is anders dan in een brief, offerte of brochure. Met name traditionelere bedrijven hebben hier in het begin moeite mee. Maar ook hier is je doelgroep leading. Hoe willen ze bijvoorbeeld aangesproken worden? Met 'u' of 'je'? Op het web maak je korte zinnen. Je gebruikt een actieve schrijfstijl. Niet: "Ons bedrijf kan ....... voor u verzorgen." Maar: "Wij verzorgen....." Alles moet uitnodigen tot actie door de bezoeker.
Een professionele tekstschrijver kijkt breder. Ik wil je eerst leren kennen. Wat drijft je? Waarin onderscheidt jouw bedrijf zich? Ik wil een authentieke beeld krijgen. Heel belangrijk voor de toon in je teksten. En de inhoud? Ik schrijf strategisch. Je teksten moeten aansluiten op je missie en visie. Ze moeten 'bij jou' horen. Jij moet je erin herkennen en je prospects moeten hún behoeften en aankoopredenen teruglezen.
Met de WHIDA-regel
De vraag van je klant is niet altijd dé vraag. Voorbeeld. Je gaat naar je garage: "M'n auto start slecht, ik wil graag een nieuwe accu." Krijg je dan gewoon een nieuwe accu of vraagt een slimme monteur door? Slecht starten kan meer oorzaken hebben. Een slechte dynamo bijvoorbeeld.
Een goede monteur zoekt de vraag achter de vraag. "In welke situatie ervaart u wat?" Bij zijn oplossing legt hij uit waarom en hoe die jou helpt. In jouw taal. Die uitleg snap je en je opdracht tot reparatie is waarschijnlijk een feit. Het is een noodzakelijke uitgave, je wilt dan een goed gevoel over het nut ervan.
Bij tekst is de uitdaging veel groter. Het moet meteen goed. Ben je onduidelijk en praat je in vaktaal? Dan kan een bezoeker niet vragen wat je bedoelt. Hij haakt af en zapt naar een andere website. Weg prospect. Weg verkoopkans. En nee, een chatfunctie lost dat niet op.
Ik leer jou en je business kennen. Ik vertaal jouw belevingswereld naar aankoopredenen van je doelgroep. Bij élk onderdeel van je website en élk argument neem ik jouw doelgroep als vertrekpunt. Ik beantwoord voortdurend hún vraag: "WHIDA? Wat Heb Ik Daar Aan?"
Maak dan vrijblijvend kennis
Hoe beter jouw website aansluit bij de beleving van je doelgroep, hoe hoger de conversie. Dat gaan we ook meten!
Ben je toe aan een volgende stap in je professionalisering? Zit jouw bedrijf in een groeifase en wil je doorpakken? Geloof je in de kracht van marketing en heb je al een marketing coördinator in dienst? Wil je je ideeën eens vrijblijvend aan me voorleggen? Maak dan kennis!